Blauwe Saffier

Blauwe saffier is verreweg de meest populaire kleuredelsteen in Nederland. Door de afwisselende beschikbaarheid uit de verschillende mijnen zijn de kwaliteiten en kleuren van kleuredelstenen niet altijd makkelijk te specificeren. Maar er bestaan wel bepaalde richtlijnen.

Photo courtesy of L*Sieraden

Kleur en licht

Vindplaatsen bepalen vaak de kleur!

Australische of Afrikaanse saffieren hebben meestal een scherp staal blauw, een donker helder inkt blauw of daar tussen in. Thaise saffieren hebben meestal een zacht "poeder" blauw tot een licht levendig "kristal" blauw, maar ze kunnen ook een mooi diep donker "royal" blauw hebben, gelijk aan saffieren uit Kampuchea (Pailin mijnen). Saffier uit Sri Lanka is uiteraard bekend voor het beroemde "korenbloemblauw", een licht tot diep blauw met paarse tinten. Sinds enkele jaren komen er saffieren uit Madagascar die sterk overeenkomen met de stenen uit Sri Lanka. Ze zijn vaak kleiner dan 4,5 mm rond.

Verder kunnen saffieren levendig of “slaperig” zijn, afhankelijk van het fijne insluitselbeeld en het slijpsel. Ook kunnen er kleine tot grote insluitsels aanwezig zijn, tevens kleurzoneringen: lichtere of donkerdere kleurstreepjes die door de steen lopen. Saffieren kunnen af en toe opaque (= ondoorzichtig) zijn. Blauwe saffieren zijn het mooist in daglicht of onder een diamant-sorteerlamp.

Vorm, slijpsel en maat

Blauwe Saffier Ovaal

Een preciese beschrijving van de gewenste kleur is dus moeilijk genoeg als u losse stenen via de telefoon moet bestellen. Maar er is ook nog de kwestie van de vorm, slijpsel en maat. I.v.m reparatiewerk is dit natuurlijk van essentieël belang. Saffier kan als gefacetteerde of cabochon steen geslepen worden. De handel van kleuredelstenen wordt niet beheerst door een monopolie: iedere slijperij in ieder land kan zijn eigen slijpsel maken. Daarom is het karaat gewicht zeker niet standaard voor een bepaalde vorm en maat in een bepaalde steensoort. T.a.v. alle diamantairs: het soortelijk gewicht -ook relatieve dichtheid genoemd- van edelstenen varieert behoorlijk; een "10-punter" diamant heeft niet de zelfde maat als een saffier van 0,10 kt.!

Voor het bestellen van kleinere stenen is het dus belangrijk om de maat, niet het gewicht, te specificeren!

Gekalibreerde maten zijn makkelijker te krijgen dan ongekalibreerde maten, dus kunt u een bredere keus van kwaliteiten en tinten vinden bij gekalibreerde maten; b.v. gekalibreerde ovale maten in mm: 4x3, 5x3, 5x4, 6x4, 7x5, 8x6, 9x7, 10x8. De meest gebruiklijke vormen van gefacetteerde saffier zijn: rond, ovaal, peer, markies (= navette), carré (= vierkant of "square"), baguette, octagon (= smaragd slijpsel of "emerald-cut", en "emerald-cut" carré), trilliant, en hart. Cabochon geslepen saffieren worden meestal rond of ovaal geslepen.